İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?
Çağımızın gerektirdiği tempolu
yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda
tüketiminin de önemini arttırmıştır. Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal
ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin
olmak ister hale gelmiştir. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin,
gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere
sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı
kaçınılmaz olmuştur.
Bu amaca yönelik olarak Dünya Ticaret Örgütü
(DTÖ), tarım ürünleri dış ticaretinde "Hayvan ve Bitki Sağlığı"
konusunda uluslararası standartların korunması amacıyla gıda güvenliğine
ilişkin düzenlemelerin yer aldığı bir anlaşma oluşturmuştur. Sağlık ve Bitki Sağlığı
Önlemleri Anlaşması (Sanitary and Phytosanitary Measures - SPS Agreement)'nın
ilki gıdada Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP - Hazard
Analysis Critical Control Points), diğeri ise tarımsal üretimde uygulanmak
üzere "İyi Tarım Uygulamaları (İTU)" anlamına gelen GAP (Good
Agricultural Practices)'tir. Dünya Gıda Teşkilatı (FAO) da İyi Tarım
Uygulamaları (İTU)'nın prensipleri üzerine çalışmalar yapmıştır. Son olarak,
Avrupa Birliği ülkelerindeki büyük perakendeciler bir araya gelerek Avrupa
Perakendeciler Ürün Çalışma Grubunu (EUREP) oluşturmuşlar ve 1999 yılında yaş
meyve ve sebzede iyi tarım uygulamalarının esasları ile ilgili EUREPGAP (Avrupa
Perakendeciler Ürün Çalışma Grubu İyi Tarım Uygulamaları) Protokolü'nü
hazırlamışlardır.
Dünyada tarımına öncülük eden ülkelerin bu
ilerleme çabaları, Türkiye'de de uluslararası alanda kabul görmüş çeşitli
standartların izlenmesi ve uygulanmasını gerekli hale getirmiştir. Ülkemiz
sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece
avantajlı konuma sahiptir. Buna karşılık, üreticilerimizin babadan kalma üretim
teknikleriyle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet
almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım sorunlar
ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün
ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur. Ülkemizde "İyi
Tarım Uygulamaları" şartlarının, başta tarım danışmanlarımız olmak üzere,
tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması ve
uygulatılması, ülke tarımımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. İyi
Tarım Uygulamaları konusundaki gelişmeler sayesinde başta meyve-sebze
üretimimiz olmak üzere, tarımsal üretimimizin tamamı ve ihracatımız iç ve dış
pazarda rekabet şansını yakalayacaktır. Dış pazara güvenli ürün sunulurken,
ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri böylece
sağlanacaktır. İyi Tarım Uygulamaları konusunda ülkemizin gerekli ilerlemeyi
sağlaması, meslekte çalışan ziraat mühendislerinin ve üreticilerin konudaki
eğitimleri ve bilgilendirilmeleri ile mümkün olacaktır.
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından,
"tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan
karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye
önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak
tanımlanmaktadır. İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye
zarar vermeyecek üretimin yapılmasıdır. Bunun için İTU, Zararlılarla Entegre
Mücadele (Integrated Pest Management, IPM) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği
(Integrated Crop Management - ICM) tekniklerinin, üretimde birlikte
uygulanmasını önermektedir.
Üretim sonrası hasat ve depolamada hijyenik
koşulların sağlanması ve ürüne herhangi bir bulaşmanın önlenmesi amacıyla
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (Hazard Analysis Critical Control
Point - HACCP) ilkelerinden yararlanılmaktadır.
İyi Tarım Uygulamaları ile tarımsal üretimde
kalite, tarımsal üretimin yapıldığı çevre ve üretimde çalışanların refahı da
göz önünde bulundurulduğundan;
Böylece iyi tarım uygulamaları şartlarına uygun
şekilde elde edilen ürünün, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve
fiziksel kalıntılar içermediği; çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar
vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz
etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun
olarak üretildiği belge ile garanti altına alınmış olmaktadır.
Tarımsal ürünlerin belgelendirilmesi, sürekli büyüyen gıda sektöründe, tüketiciye güven sağlanması ve farklı tüketici taleplerinin karşılanması için kaçınılmaz hale gelmiştir.
Önce Avrupa'da ve daha sonra tüm dünyada İyi Tarım Uygulamaları'nın en büyük uygulatıcısı durumuna gelen EUREP (Euro-Retailers Produce Working Group)'in oluşturduğu EUREPGAP (yeni adıyla GLOBALGAP) kriterleri son yılarda, özellikle tarım ürünleri ihracatı yapan girişimciler tarafından ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır.
BİTKİSEL ÜRETİM:
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ:
HAYVANSAL ÜRETİM:
Hafta İçi : 08:30 - 18:00 Cumartesi : 08:30 - 14:00