Hızla artan dünya nüfusu, değişen
beslenme alışkanlıkları ve besin ihtiyaçları, ekolojik dengedeki olumsuz
değişiklikler, yeni tarımsal teknikler ve tarım ürünlerinin işlenerek tüketime
hazır hale getirilmesinde artarak çeşitlenen yöntemler, insan sağlığına
zararsız gıdaların temininde bazı sorunları da birlikte getirmiştir. Bununla
birlikte, özellikle son yıllarda tüketici bilincinin giderek artmasıyla gıda
pazarında güvenli olduğu garanti edilebilen ürünler daha çok tercih edilmeye
başlanmıştır. Gıda güvenliği, gıda maddelerindeki doğal olmayan bileşenlerin
olmaması, zararsız veya kabul edilebilir seviyelerde bulunması ve gıda
hijyeninin sağlanması anlamına geldiği gibi, gıdaların üretimi aşamasında
işletmelerin çevre ile ilişkisi, toplum sağlığı ve refahı ile de doğrudan
ilintilidir. Perakendeciler müşterilerine sundukları ürünün güvenli olduğunu ve
sürdürülebilirlik prensibine bağlı kalınarak üretildiğini garanti etmek
amacıyla bir araya gelerek GAP (Good Agricultural Practices - İyi Tarım
Uygulamaları) kavramını ortaya sürmüşlerdir. 1997 yılında Avrupa Perakendeciler
Ürün Çalışma Grubu (EUREP - Euro-Retailer Produce Working Group)'nun kar amacı
gütmeyen bir girişimi olarak başlatılan EUREPGAP (yeni adıyla GLOBALGAP),
EUREPGAP Teknik ve Standartlar Komitesi tarafından GAP'nin geliştirilen
şartlarına göre tarladan sofraya tarımsal ürünlerin güvenliğini sağlama, gıda
kalitesini yükseltme amacı gütmektedir.
Öncelikle yaş meyve ve sebzelerin Avrupa Birliği
ülkelerine ihracatında bir ön şart halini alan GLOBALGAP belgesi, Avrupa
Birliği (AB) perakendecilerinin tüketicisine sağladığı bir ürün izleme
güvencesidir. Tüketici raftan aldığı herhangi bir gıdanın gıda hijyeni
açısından güvenlik riski taşımadığı ve çevre ile dost uygulamalar yoluyla
üretildiği konusunda taahhüt verilmesini istemektedir. AB'ye ihracat yapmak
isteyen üretici ve/veya ihracatçı, ürününün bu taahhütleri yerine getirdiğini
perakendeci aracılığı ile tüketiciye ispat etmek durumunda kalmaktadır. Bunun
sonucu olarak ilgili taahhütlerin karşılandığını gösteren ve üçüncü taraf
bağımsız kuruluşlarca verilen GLOBALGAP Belgesi kavramı ortaya çıkmıştır.
GLOBALGAP Belgesi üretici ve/veya ihracatçının ürününü AB pazarına
ulaştırmasında bir pasaport görevi görmektedir.
Ülkemizde hızla yerleşmeye başlayan bu
anlayıştan ötürü bazı büyük perakendeciler, müşterilerine sundukları ürünlerin
güvenilirliğinin bir kanıtı olarak üreticilerden/tedarikçilerinden GLOBALGAP
belgeli ürün talep etmeye başlamışlardır.
GLOBALGAP standartları, tüketicinin talep ettiği
asgari güvenlik şartlarını tanımlayan standartlardır. Tüketiciler, satın
aldıkları gıdaların;
Tarım sektöründe bir kalite sistemi olarak da
değerlendirilen GLOBALGAP, tarladaki üretime odaklanan, entegre tarım
prensiplerini benimseyen, gıda güvenliği ve kalite açısından HACCP ve ISO 9001;
çevre yönetimi açısından ISO 14001 ve iş sağlığı ve güvenliği açısından OHSAS
18001 standartları ile de paralellik gösteren bir sistemdir. Bununla birlikte,
Zararlılarla Entegre Mücadele (Integrated Pest Management) ve Entegre Ürün
Yetiştiriciliği (Integrated Crop Management) yöntemlerinin izlenmesini
öngörmektedir.
Hafta İçi : 08:30 - 18:00 Cumartesi : 08:30 - 14:00